Kulki a’la vegan sushi

  • 65 min
  • 6 składników

Składniki:

  • ryż biały 1 szklanka
  • woda ok. 3 szklanki
  • namoczone dowolne glony, np. nori, wakame (u mnie morska kapusta) 1 szklanka
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • sezam (u mnie niełuskany) kilka łyżek
  • sól 1 łyżeczka

Te kulki to tańsza, mniej pracochłonna i niewymagająca wprawy alternatywa dla sushi. Jednocześnie dość bajerancka;) Do tego pokrojone w słupki świeże ogórki i marchewka i mamy wypas przekąskę!

DSC_78351

Kulki a’la vegan sushi

Wykonanie:

  1. Ryż gotuję aż się lekko rozgotuje. U mnie zajęło to ok. 25 minut. Odstawiam do wystygnięcia.
  2. Ryż mieszam z glonami, solą i imbirem. Lepię kulki i obtaczam je w sezamie.
  3. Wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny, żeby się „przegryzło”.
  4. Można jeść palcami albo pałeczkami, maczając w sosie sojowym lub sosie bezrybnym (przepis tutaj) Do sosu sojowego można dodać papryczkę chili, pastę wasabi albo zwykły chrzan.

Smacznego!

DSC_78411

Kulki a’la vegan sushi

DSC_78431

Kulki a’la vegan sushi