Leczo z cieciorką

  • 30 min
  • 11 składników

Składniki:

  • cebula 2 sztuki
  • czerwona papryka 3 sztuki
  • niewielka cukinia 3 sztuki
  • ciecierzyca 1 puszka (400 g)
  • olej/oliwa do podsmażenia
  • czosnek 2 ząbki
  • zioła prowansalskie 2 łyżki
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • makaron (u mnie gryczany) lub pieczywo do podania

Wegańskie leczo z ciecierzycą, papryką i cukinią. Pyszne z pieczywem, kaszą albo z makaronem.

Leczo z cieciorką

Wykonanie:

  1. W garnku na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę.
  2. Dodaję pokrojoną paprykę i cukinię. Podlewam wodą (około filiżanki 200 ml), dodaję zioła, sól, chilli i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (około 20 minut).
  3. Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj zobacz dlaczego).
  4. Do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, czosnek, wędzoną paprykę i cieciorkę. Gotuję jeszcze przez chwilę.
  5. Podaję z makaronem, kaszą lub z pieczywem.

Smacznego!

Leczo z cieciorką

Leczo z cieciorką

Leczo z cieciorką