Lekka zupa kalafiorowa

  • 60 min
  • 10 składników

Składniki:

  • kalafior 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 2 sztuki
  • korzeń pietruszki 2 sztuki
  • ziemniaki 6 sztuk
  • koper 1/2 pęczka
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie 4 sztuki
  • sól
  • pieprz

Klasyk w wersji dietetycznej niskokalorycznej. Bez tłuszczu, mąki, zasmażki, śmietany sojowej. Efekt zabielenia uzyskany jest dzięki… (zobacz tutaj). Jednym słowem light:) Idealna na detoks po większym obżarstwie.

DSC_8046

Lekka zupa kalafiorowa

Wykonanie:

  1. Marchew, pietruszkę i cebulę obieram, myję i kroję w kostkę, a kalafiora dzielę na różyczki.
  2. Zalewam wodą i gotuję razem z przyprawami około 20 minut.
  3. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki (na diecie dr. Dąbrowskiej pomińcie)  i posiekany koper i gotuję jeszcze ok 5 minut, aż ziemniaki będą miekkie.
  4. Odlewam szklankę zupy do osobnego neczynia (ważne by była bez liści lauowych i ziela angielskiego) i miksuję blenderem ręcznym na krem. Wlewam z powrotem do garnka.

Smacznego!

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved