Letnia zupa krem z pomidorów i papryki

  • 20 min
  • 10 składników

Składniki:

  • papryka czerwona 2 sztuki
  • pomidory 4 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • nać pietruszki kilka gałązek
  • bazylia świeża lub suszona 1 łyżka
  • passata pomidorowa 1 kartonik
  • ocet winny 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • chilli szczypta
  • sól do smaku

Ta zupa to właściwie mus pomidorowo-paprykowy. Smakuje świeżymi warzywami, bo jest tylko podgrzana, a nie gotowana. Robi się błyskawicznie. Najlepsza latem!

DSC_88521

Letnia zupa krem z pomidorów i papryki

Wykonanie:

  1. Warzywa kroję i wrzucam do blendera kielichowego razem z wyciśniętym czosnkiem, pietruszką, oliwą i przyprawami.
  2. Wlewam passatę i miksuję wszystko razem.
  3. Podgrzewam krem w garnku, nie doprowadzając do wrzenia.
  4. Podaję z makaronem, bagietką albo grzankami, posypaną wegańskim parmezanem i polaną octem balsamicznym.
  5. Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, pomińcie oliwę, a zamiast octu dodajcie sok z cytryny.

Smacznego!

DSC_88551

Letnia zupa krem z pomidorów i papryki

Brak komentarzy

Skomentuj

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved