Lody z kefiru kokosowego

  • 5 min
  • 4 składniki

Składniki:

  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • grzybek kefirowy 1 łyżka
  • cukier z wanilią/wanilia 1 opakowanie/do smaku
  • cukier puder/zmielony ksylitol lub erytrol do smaku (u mnie 1 czubata łyżka erytrolu)

Domowe lody kokosowe na bazie kokosowego kefiru. Super kremowe:)

Lody z kefiru kokosowego

Wykonanie:

  1. Mleko kokosowe przekładam do słoika i mieszam.
  2. Dodaję grzybek kefirowy, mieszam, przykrywam nakrętką (niezbyt szczelnie) i odkładam na kilka dni w ciepłe miejsce.
  3. Wyjmuję grzybek (i nastawiam na nim następną hodowlę).
  4. Do gotowego kefiru dodaję wanilię i cukier do smaku.
  5. Mieszam masę i przekładam do pojemniczków na lody na patyku.
  6. Zamrażam przez kilka godzin.

Smacznego!

Lody z kefiru kokosowego

Lody z kefiru kokosowego

Lody z kefiru kokosowego

 

Lody z kefiru kokosowego