Lody z owoców leśnych

  • 20 min
  • 3 składniki

Składniki:

  • dowolna mieszanka owoców leśnych: jagód, borówek, malin, jeżyn 2 szklanki
  • syrop klonowy lub z agawy ok. 5 łyżek
  • jogurt sojowy/mleko kokosowe małe opakowanie/gęsta część z 1 puszki

Najprostszy sposób na domowe lody, czyli zmiksowanie zamrożonych owoców. Poniżej wersja z owoców leśnych. Jeśli użyjecie jogurtu sojowego, wyjdą bardziej sorbetowe, a z mlekiem kokosowym – kremowe.

DSC_91091

Lody z owoców leśnych

Wykonanie:

  1. Owoce zamrażam na min. 2 godziny.
  2. Przekładam do blendera o wysokiej mocy lub malaksera z ostrzem S.
  3. Dodaję syrop o neutralnym smaku (np. z agawy lub klonowy), ewentualnie cukier puder oraz jogurt sojowy albo gęstą część mleka kokosowego z puszki (musi być wcześniej schłodzone).
  4. Miksuję, aż powstanie lodowa masa (nie za długo, żeby lody za bardzo się nie roztopiły)

Smacznego!

DSC_91161

Lody z owoców leśnych

DSC_91261

Lody z owoców leśnych

Brak komentarzy

Skomentuj