Magiczna pasta z kurkumy

  • 15 min
  • 3 składniki

Składniki:

  • kurkuma w proszku 3 łyżki
  • czarny pieprz 1/4 łyżeczki
  • olej kokosowy 1 łyżeczka

Bardzo bogata w antyoksydanty złota pasta z kurkumy obowiązkowa w lodówce jesienią i zimą;) Świetna na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Wykorzystuję ją do przygotowania kurkuma latte, złotego mleka, do owsianek, jaglanek, zup, sosów, dań, past kanapkowych, szejków, koktajli, dressingów oraz jako maseczkę do twarzy i włosów. Ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, antynowotworowe i wspomagające trawienie.

Magiczna pasta z kurkumy

Wykonanie:

  1. Do garnuszka wlewam pół szklanki wody (125 ml) i zagotowuję.
  2. Dodaję kurkumę, pieprz i olej kokosowy. Gotuję na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gęsta pasta.
  3. Pastę przekładam do słoiczka.
  4. Przechowuję w lodówce do 3 tygodni.
  5. Pastą możesz wzbogacić zupę (np. ) lub koktajl (np. ten).

Na zdrowie:)

Magiczna pasta z kurkumy

złota pasta

Magiczna pasta z kurkumy

kurkuma

Magiczna pasta z kurkumy