Makaron dla niejadka

  • 25 min
  • 14 składników

Składniki:

  • soczewica czerwona 1 filiżanka (200 ml)
  • woda 3 filiżanki
  • marchew 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 ml)
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • oregano 1 łyżeczka
  • bazylia 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • olej (u mnie rzepakowy) 1 łyżeczka
  • ulubiony makaron malucha (u mnie bezglutenowe kaczki;)
  • koperek lub szczypiorek do posypania

Dzieciaki zazwyczaj uwielbiają sos pomidorowy, a dania które zjadają najchętniej to pomidorówka i makaron w sosie pomidorowym:) Poniżej prosty przepis na makaron bezglutenowy w sosie pomidorowym, do którego przemycone zostały strączki i warzywa.

DSC_0583_2

Makaron dla niejadka

Wykonanie:

  1. Soczewicę przepłukuję i zalewam 3 szklankami wody.
  2. Dodaję pokrojone warzywa i przyprawy.
  3. Gotuję, aż wszystko będzie miękkie (około 15-20 minut).
  4. Dodaję wyciśnięty ząbek czosnku (sprawdź tutaj, jak dodawać czosnek do dań), koncentrat pomidorowy i olej. Zagotowuję i gotuję jeszcze przez chwilę.
  5. Mieszam z makaronem i posypuję koperkiem lub szczypiorkiem.

Smacznego!

DSC_0578_2

Makaron dla niejadka

DSC_0591_2

Makaron dla niejadka

DSC_0588_2

Makaron dla niejadka