Składniki:
- cebula 1 sztuka
- niewielka cukinia 2 sztuki
- koperek 1 pęczek
- czosnek 2 ząbki
- mleko sojowe niesłodzone 1 filiżanka (200 ml)
- ew. płatki drożdżowe 2 czubate łyżki
- sól do smaku
- biały pieprz do smaku
- olej lub oliwa do podsmażenia
- makaron (u mnie bezglutenowe świderki) 500 g
Delikatny sos koperkowy na bazie cukinii i mleka sojowego. Pyszny z makaronem:)
Wykonanie:
- W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
- Dodaję drobno pokrojone cukinie i podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dodaję przyprawy, płatki drożdżowe, zalewam mlekiem sojowym i duszę pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka (u mnie ok. 20 minut).
- Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj zobacz dlaczego).
- Na koniec dodaję czosnek i drobno pokrojony koperek. Mieszam i zdejmuję z palnika.
- Mieszam z makaronem.
Smacznego!
Pyszności 😋
smacznego!
Naprawdę bardzo dobre! Jaglane kokosanki również wypróbowane, zapisuje blog do sprawdzonych i ulubionych 🙂
Super:) Bardzo się cieszę:)))
Dzisiaj zrobione, przed chwilą zjedzone, mąż i mój prawie dwulatek zjedli ze smakiem 🙂 jeszcze się na pochwałę załapałam 😀
Dzięki za przepis 🙂
Bardzo się cieszę:)
Czy mogę zastąpić mleko sojowe mlekiem owsianym albo zwykłym krowim?
tak:)