Makowe trufle z suszoną śliwką

  • 10 min
  • 2 składniki

Składniki:

  • suszone śliwki niesiarkowane 1 szklanka
  • mak 1/2 szklanki

Do przygotowania tych świątecznie kojarzących się w smaku trufli potrzeba zaledwie dwóch składników i dziesięciu minut. Na wypadek ochoty na coś słodkiego warto mieć w lodówce takie kulki pełne witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Czasem wzbogacam je o zmielone siemię lniane. Możesz spróbować też z innymi dodatkami, np. cynamonem.

DSC_92311

Makowe trufle z suszoną śliwką

Wykonanie:

  1. Śliwki zalewam wodą i odstawiam na min. 2 godziny lub na noc.
  2. Mak mielę w młynku do kawy.
  3. Odsączone śliwki i mak wrzucam do blendera/malaksera i miksuję, aż powstanie plastyczna masa.
  4. Lepię kulki.
  5. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

DSC_92371

Makowe trufle z suszoną śliwką

DSC_92421

Makowe trufle z suszoną śliwką