Makowiec japoński

  • 80 min
  • 15 składników

Składniki:

  • mak mielony 400 gr
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 szklanka (250 ml)
  • woda 2 szklanki
  • aromat migdałowy (najlepiej naturalny) 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa 100 gr
  • jabłka 2 sztuki
  • ksylitol/cukier 8 łyżek
  • żurawina suszona 1 filiżanka (200 ml)
  • rodzynki 1 filiżanka (200 ml)
  • orzechy włoskie 1/2 filiżanki
  • migdały 1/2 filiżanki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • olej kokosowy 4 łyżki
  • kasza manna lub kukurydziana 1 filiżanka (200 ml)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Makowiec japoński, znany też jako makowiec bez ciasta albo makowiec z jabłkami to jest właśnie to co najlepsze w makowcu, czyli słodka masa makowa z bakaliami. Wilgotny, ciężki, oblany czekoladą. Bardzo łatwy do zrobienia!

DSC_45021

Makowiec japoński

Wykonanie:

  1. Mak zalewam w garnku mlekiem sojowym i wodą. Gotuję 10 minut, od czasu do czasu mieszając i odstawiam na godzinę, żeby mak napęczniał.
  2. Do maku dodaję aromat migdałowy, olej kokosowy, ksylitol lub cukier, żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokruszone orzechy i migdały.
  3. Jabłka blenduję na puree, dodaję do masy i mieszam.
  4. Dodaję mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę lub kukurydzianą. Mieszam dokładnie. (Mannę polecam wsypywać stopniowo, mieszać i gdy masa będzie bardzo gęsta zaprzestać dodawanie. Manna jeszcze napęcznieje a po ostygnięciu makowca, stwardnieje).
  5. Masę wykładam do wysmarowanej olejem formy.
  6. Piekę około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  7. Studzę w formie.
  8. Po przestygnięciu polewam gorzka czekoladą roztopioną z odrobiną oleju, mleka roślinnego lub wody.
  9. Posypuję zmielonymi migdałami lub płatkami migdałowymi.

Smacznego!

DSC_45141

Makowiec japoński

DSC_44661

Makowiec japoński

DSC_44851

Makowiec japoński

 

37 komentarzy

  1. Co prawda już po świętach, ale bardzo kusi mnie, żeby przetestować ten przepis. Zapowiada się bardzo smacznie 🙂 Przy okazji życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku 🙂 Pozdrawiam!

  2. Czy ten mak samemu się mieli czy jest gotowy do kupienia? Bo chyba nie chodzi Państwu o taka gotową masę makową?

  3. Mak mielony…? Gdzie mozna kupic?
    U mnie w domu ten makowiec w wersji nieweganskiej (mak gotowany w normalnym mleku) robi sie odkad pamietam ( grubo ponad 40 lat ;)). Ale mle sie po gotowaniu i napecznieniu, nie przed.

  4. Mam pytanie odnośnie maku, należy go gotować w podanych składnikach, czy mozna zastąpić mleko sojowe mlekiem ryżowym? czy odstawiony mak do napęcznienia, później należy odcedzić z nadmiaru wody i mleka, czy pozostawić w garnku, którym się gotowała, po czym dodawać wymienione składniki?

  5. A jaka wersja jest smaczniejsza z kasza manna (kupiłabym orkiszową) czy kukurydziana ?
    p.s Mam książkę i się napajam jej pięknem i świetnymi przepisami

    • Cieszę się, że książka Ci się podoba! Ja jestem na wakacjach i jeszcze jej nie widziałam…;) Kaszka dowolna, nie czuć jej, tylko skleja masę.

  6. Mam mąkę kukurydzianą. Może być zamiast kaszy kukurydzianej? Czy nie wyjdzie? Musi być bezglutenowo, a tu gdzie mieszkam, ciężko spotkac kaszę kukurydzianą.
    I jeszcze te łyżki oleju kokosowego w formie roztopionej czy stałej?

    • Myślę, że może być mąka. Olej może być stały, jak dodamy do ciepłego maku, to się rozpuści:)

  7. A czy mąkę ziemniaczaną można czymś zastąpić? Ryżowa na przykład? (Ja z kolei bez psiankowatych)

  8. dodałam mleko roslinne i wode do zmielonego maku, i ten mak to wszystko od razu wchłonal, ciezko bylo to zagotować i jeszcze gotować przez 10 min. Te 400 gr maku ze szklanka melka roslinnego i dwiema szklankami wody to suchy byl;/ tak ma byc??

  9. Ja dałam właśnie suche płatki jaglane ok. 300 ml i wyszło idealnie. Mleko migdałowe, a zamiast cukru – pół szkl. syropu klonowego. Skórka otarta z połowy świeżej pomarańczy. A i mak miałam cały więc mieliłam po ugotowaniu i napęczmieniu. Reszta jak w przepisie. Wyszedł pyszny, doskonale zwarty makowiec. Proporcje są idealne. Będę powtarzać 🙂

Skomentuj