Malinowe placuszki z manny

  • 25 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • kasza manna 2 filiżanki (po 200 ml)
  • woda 1 filiżanka (200 ml)
  • mielone siemię lniane 1 łyżka
  • dojrzały banan 1 sztuka
  • soda 1/2 łyżeczki
  • syrop malinowy 6 łyżek + do podania
  • maliny (mrożone lub świeże) ok. 1 szklanki (do podania)
  • olej (u mnie kokosowy) do smażenia

Błyskawiczne placki z kaszy manny z dodatkiem syropu malinowego. Polane syropem i posypane malinami. Śniadanie, deser, prowiant do szkoły, przekąska do ręki dla starszego niemowlaka.

DSC_0124_2

Malinowe placuszki z manny

Wykonanie:

  1. Blenduję banana z wodą i 6 łyżkami syropu malinowego. Dodaję mannę, siemię, sodę i blenduję razem lub mieszam dokładnie (można też składniki wymieszać, a banana dokładnie rozgnieść widelcem). Masa powinna być gęsta.
  2. Odstawiam na 10-15 minut.
  3. Nakładam łyżką na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju i smażę kilka minut z każdej strony, aż placki się zarumienią.
  4. Podaję z malinami i polane syropem malinowym.

Smacznego!

DSC_0126_2

Malinowe placuszki z manny

DSC_0127_2

Malinowe placuszki z manny

DSC_0135_2

Malinowe placuszki z manny

2 komentarze

  1. Placuszki pyszności proste szybkie danie bardzo smaczne. szkoda że nie można zdjęcia wrzucić. Polałem serkiem waniliowym i ozdobiłem truskaweczkami. Mniam 🙂

Skomentuj