Malinowy pudding z tapioki z chrupiącą białą polewą

  • 50 min
  • 6 składników

Składniki:

  • tapioka w kulkach 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne ok. 1 litr
  • ksylitol/cukier do smaku (u mnie 4 łyżki)
  • maliny 1 szklanka
  • biała czekolada wegańska 1 tabliczka (100 g)
  • orzeszki ziemne solone garść

Delikatny mleczno-malinowy pudding z tapioki pod polewą z białej czekolady i słonych orzeszków ziemnych.

DSC_4854_2

Malinowy pudding z tapioki z chrupiącą białą polewą

Wykonanie:

  1. Kulki tapioki zalewam mlekiem roślinnym i odstawiam na 2 godziny (możecie zalać i odstawić na noc).
  2. Gotuję tak długo, aż wszystkie kulki będą przezroczyste (u mnie ok. 30 minut).
  3. Maliny blenduję lub rozgniatam na mus.
  4. Pod koniec gotowania do tapioki dodaję mus malinowy i dosładzam do smaku (u mnie 4 łyżki ksylitolu).
  5. Pudding rozlewam do miseczek/słoików.
  6. Orzeszki rozdrabniam w moździerzu albo tłuczkiem.
  7. Czekoladę rozpuszczam w 3 łyżkach mleka roślinnego lub wody.
  8. Pudding posypuję orzeszkami i polewam roztopiona czekoladą.
  9. Schładzam w lodówce.

Smacznego!

DSC_4844_2

Malinowy pudding z tapioki z chrupiącą białą polewą

DSC_4886_2

Malinowy pudding z tapioki z chrupiącą białą polewą

DSC_4880_2

Malinowy pudding z tapioki z chrupiącą białą polewą