Masala chai

  • 8 min
  • 8 składników
94%

Składniki:

  • mleko sojowe, migdałowe lub inne roślinne 2 szklanki
  • czarna herbata 1 łyżeczka
  • starty imbir 1/2 łyżeczki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • goździki 5 sztuk
  • kardamon 5 ziaren
  • anyż 3 gwiazdki
  • syrop klonowy/z agawy (opcjonalnie) 1 łyżka

Masala chai, czyli aromatyczna rozgrzewająca indyjska herbata z korzennymi przyprawami. Na chłody jak znalazł.

DSC_75151

Masala chai

Wykonanie:

  1. Do garnka wsypuję przyprawy.
  2. Zalewam mlekiem roślinnym i zagotowuję.
  3. Dodaję herbatę i gotuję około 5 minut.
  4. Odcedzam przez sitko.

Smacznego!

DSC_75191

Masala chai

DSC_75381

Masala chai

3 komentarze

  1. (Kabaret Starszych Panów: Herbatka)
    „O, jakżeś bliska chwilko,
    jesienne pachną kwiaty
    a my pragniemy tylko
    już tylko tej herbaty
    za oknem deszczyk sypnął –
    arrivederci lato
    gdy wtem drzwi cicho skrzypną
    i witaj nam, herbato”

Skomentuj