Składniki:
- mleko sojowe, migdałowe lub inne roślinne 2 szklanki
- czarna herbata 1 łyżeczka
- starty imbir 1/2 łyżeczki
- cynamon 1/2 łyżeczki
- goździki 5 sztuk
- kardamon 5 ziaren
- anyż 3 gwiazdki
- syrop klonowy/z agawy (opcjonalnie) 1 łyżka
Masala chai, czyli aromatyczna rozgrzewająca indyjska herbata z korzennymi przyprawami. Na chłody jak znalazł.
Wykonanie:
- Do garnka wsypuję przyprawy.
- Zalewam mlekiem roślinnym i zagotowuję.
- Dodaję herbatę i gotuję około 5 minut.
- Odcedzam przez sitko.
Smacznego!
(Kabaret Starszych Panów: Herbatka)
„O, jakżeś bliska chwilko,
jesienne pachną kwiaty
a my pragniemy tylko
już tylko tej herbaty
za oknem deszczyk sypnął –
arrivederci lato
gdy wtem drzwi cicho skrzypną
i witaj nam, herbato”
A czym to się różni od chai latte?
Nie wiem, o chai latte nie słyszałam…