Składniki:
- kapusta pekińska 1 duża główka
- marchewka 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- świeży imbir 1 kawałek (ok. 2 cm)
- jasny sos sojowy 1/3 szklanki
- czosnek 2 ząbki
- woda 1 szklanka (250 ml)
- maka ryżowa 2 łyżki
- cukier (u mnie trzcinowy) 1 łyżka
- ostra papryka (u mnie gochugaru) 2 łyżki
- słodka papryka 2 łyżki
- sól 1 łyżeczka
Koreańska kiszona kapusta a’la kimchi po mojemu, w uproszczonej wersji;)
Wykonanie:
- Do garnuszka wlewam 1 szklankę wody. Dodaję 2 łyżki mąki ryżowej i 1 łyżkę cukru. Dokładnie mieszam trzepaczką i zagotowuję.
- Gotuję przez chwilę, aż powstanie kisiel. Odstawiam do ostygnięcia.
- Kapustę myję, kroję wzdłuż, a potem każdą połówkę jeszcze raz wzdłuż. Wykrawam głąby.
- Kapustę kroję na mniejsze kawałki (ok. 2 cm) i wrzucam do dużej miski.
- Marchewkę obieram i kroję w cienkie paski. Dodaję do kapusty.
- Cebulę kroję w kosteczkę i dodaję do kapusty.
- Do ostudzonego kleiku ryżowego dodaję 1/3 szklanki sosu sojowego, 2 rozgniecione ząbki czosnku, drobno pokrojony imbir, 2 łyżki ostrej papryki i 2 łyżki słodkiej papryki. Mieszam dokładnie.
- Powstały sos dodaję do kapusty i mieszam. Pozostawiam w misce lub przekładam do innego naczynia, przykrywam i pozostawiam w temperaturze pokojowej przez 48 godzin.
- Następnie wstawiam do lodówki na minimum 3 dni.
- Przekładam do słoiczków, zakręcam i przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Ile czasu można przechowywać?
w lodówce kilka tygodni
Czy można użyć innej mąki niż ryżowej?
oryginalnie używa się ryżowej… ale może można spróbować z mąką ziemniaczaną…
w kimchi chodzi o smak i aromat a bez koreańskiej papryki gochugaru tego nie osiągniemy .
A jak stosujemy imbir?
ups, zapomniałam o imbirze! juz dodałam:)
Fajny przepis. Czy da radę bez cukru?
trochę cukru się przyda to fermentacji, bakterie go zjedzą;)
oczywiście, że da się bez cukru 🙂 ja robię bez sosu sojowego i kleiku, ale za to pastę robię z JABŁKA (słodko-kwaskowego, ale bardziej słodkiego, np. lobo, bo ładnie fermentuje), czosnku, cebuli, imbiru i papryki z odrobiną soli (serio, 2-3g/kg kapusty) i tym nacieram kawałki kapusty z paseczkami marchewki, rzodkwi i dymki.