Najprostsze jaglane ciasteczka piernikowe

  • 60 min
  • 6 składników

Składniki:

  • sucha kasza jaglana 1/2 szklanki
  • mleko roślinne 1 i 1/3 szklanki
  • ksylitol/cukier 5 łyżek
  • kakao 3 łyżki
  • przyprawa piernikowa 2 łyżki
  • olej rzepakowy 2 łyżki

Mocno piernikowe i mocno czekoladowe miękkie ciasteczka – placki (dadzą z nimi radę również ci, którzy mają jeszcze braki w uzębieniu). Zrobione z ugotowanej kaszy jaglanej. To jest wersja podstawowa, możecie dodać do niej rodzynki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową itp.

DSC_42481

Najprostsze jaglane ciasteczka piernikowe

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym i gotuję tak długo, aż będzie bardzo miękka, nawet lekko rozgotowana (u mnie 20 minut).
  2. Przed końcem gotowania dodaję do kaszy pozostałe składniki i mieszam.
  3. Wszystko blenduję na gładką masę.
  4. Łyżką wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piekę około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

DSC_42571

Najprostsze jaglane ciasteczka piernikowe

DSC_42581

Najprostsze jaglane ciasteczka piernikowe

DSC_42641

Najprostsze jaglane ciasteczka piernikowe

10 komentarzy

  1. Zrobiłam ciastka. W smaku są pyszne, ale w trakcie pieczenia bardzo się rozlały i są zupełnie płaskie. Przez to straciły na miękkości. Co musze poprawić? Może kasza była za mokra?

  2. Zmieniłam mleko na krowie, innego nie miałam. Masa była bardzo gęsta, lepiłam z niej kuleczki i spłaszczałam je na blasze. Właśnie się pieką, ale już wiem, że zrobię je jeszcze niejeden raz 🙂 Dziękuję za inspirację!

Skomentuj