Najprostszy jagielnik czekoladowy

  • 30 min
  • 7 składników

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 4 filiżanki (po 200 ml)
  • gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
  • ew. kakao do masy i do posypania
  • ew. cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku
  • ew. owoce do podania
  • ew. dżem (wiśniowy, malinowy, porzeczkowy) do podania

Podstawowy, najprostszy przepis na wegański sernik czekoladowy. Możecie go dowolnie modyfikować, np. dodając wiśnie, skórkę pomarańczową albo chilli.

DSC_9885_2

Najprostszy jagielnik czekoladowy

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam mlekiem roślinnym i gotuję tak długo, aż kasza wchłonie płyn (u mnie ok. 20 minut).
  3. Dodaję połamane na kostki czekolady, mieszam i blenduję na gładką masę (ja używam tego blendera).
  4. Możecie posmakować masę i w razie konieczności dodać kakao i dosłodzić (ja wolę mniej słodki jagielnik, bo podaję go z dżemem wiśniowym).
  5. Gorącą masę przekładam do tortownicy (u mnie 18 cm).
  6. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki na kilka godzin lub na noc.
  7. Przed podaniem posypuję kakao.

Smacznego!

DSC_9854_2

Najprostszy jagielnik czekoladowy

DSC_9921_2

Najprostszy jagielnik czekoladowy

DSC_9881_2

Najprostszy jagielnik czekoladowy