Najprostszy jagielnik czekoladowy

  • 30 min
  • 7 składników
86%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 4 filiżanki (po 200 ml)
  • gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
  • ew. kakao do masy i do posypania
  • ew. cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku
  • ew. owoce do podania
  • ew. dżem (wiśniowy, malinowy, porzeczkowy) do podania

Podstawowy, najprostszy przepis na wegański sernik czekoladowy. Możecie go dowolnie modyfikować, np. dodając wiśnie, skórkę pomarańczową albo chilli.

DSC_9885_2

Najprostszy jagielnik czekoladowy

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam mlekiem roślinnym i gotuję tak długo, aż kasza wchłonie płyn (u mnie ok. 20 minut).
  3. Dodaję połamane na kostki czekolady, mieszam i blenduję na gładką masę (ja używam tego blendera).
  4. Możecie posmakować masę i w razie konieczności dodać kakao i dosłodzić (ja wolę mniej słodki jagielnik, bo podaję go z dżemem wiśniowym).
  5. Gorącą masę przekładam do tortownicy (u mnie 18 cm).
  6. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki na kilka godzin lub na noc.
  7. Przed podaniem posypuję kakao.

Smacznego!

DSC_9854_2

Najprostszy jagielnik czekoladowy

DSC_9921_2

Najprostszy jagielnik czekoladowy

DSC_9881_2

Najprostszy jagielnik czekoladowy

6 komentarzy

  1. Wygląda super, ale jak 1 szklanka jaglanej ma wciągnąć 4 szklanki mleka? 🤔 Wlałem 3 i po 20′ jest problem. Chyba połowa musi odparować- gotowanie bez pokrywki?
    Pozdrawiam.

    • ooo, mi wchłania po 15 minutach… gotujesz na małym ogniu? Tak, bez pokrywki. Gotuj tak długo, aż wchłonie, a kasza sie rozgotuje i będzie git:)

  2. Cześć. Co robię źle jeśli mi masa po odstawieniu do lodówki na noc nie tężeje? Przypomina bardziej gęsty budyń, ale nie da się to pokroić. Pozdrawiam

    • Ważne jest zachowanie proporcji jak w przepisie, ugotowanie kaszy do miekkosci i tak długo, aż kasza wchłonie płyn

Skomentuj