Najszybszy „sernik” z kaszki i tofu

  • 8 min
  • 9 składników
  • Czas przygotowania 5 min
  • Czas gotowania 3 min
  • Poziom trudności

Składniki:

  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 szklanka (250 ml)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • sok z połówki cytryny
  • cukier/ksylitol/syrop klonowy 4-5 łyżek
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • kaszka kukurydziana (ew. manna) 4 łyżki
  • ew. olej do wysmarowania formy
  • ew. czekolada, kakao, dżem, owoce, kokos do podania

Pięciominutowy wegański i bezglutenowy „serniczek”:)

DSC_5635_2

Najszybszy „sernik” z kaszki i tofu

Wykonanie:

  1. Tofu blenduję z mlekiem roślinnym i wlewam do garnka.
  2. Dodaję olej kokosowy, sok z cytryny, cukier z wanilią i słodzę.
  3. Zagotowuję i do gotującego się mleka wsypuję kaszkę. Mieszając, gotuję przez chwilę.
  4. Przelewam do wysmarowanej tłuszczem formy (u mnie mała tortownica 16 cm).
  5. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki, żeby ciasto stężało.
  6. Przed podaniem możecie polać czekoladą, posmarować dżemem i ozdobić owocami, wiórkami kokosowymi, kokosem lub płatkami migdałów.

Smacznego!

DSC_5595_2

Najszybszy „sernik” z kaszki i tofu

DSC_5617_2

Najszybszy „sernik” z kaszki i tofu

5 komentarzy

  1. Świetny przepis!
    Pyszny serniczek – wczoraj go zrobiłam, na wierzchu posmarowałam roztopioną gorzką czekoladą. Przez noc był w lodówce i dziś jest idealny.

Skomentuj