Naleśniki buraczane z farszem z młodych ziemniaków i tofu

  • 60 min
  • 9 składników

Składniki:

  • mąka pszenna razowa 1 szklanka
  • sok z buraka 1 szklanka
  • sól 2 łyżeczki
  • pieprz szczypta
  • olej do smażenia
  • młode ziemniaki 5 sztuk
  • tofu naturalne 1 kostka
  • cebula 1 sztuka
  • pietruszka pół pęczka

Piękne różowe naleśniki, świetnie kontrastują z białym farszem z ziemniaków i tofu. Poza aspektem wizualnym aspekt smakowy również jest na piątkę. Idealne połączenie polskich smaków: buraki, ziemniaki, cebulka, pietruszka i … hm … tofu:)

DSC_81971

Naleśniki buraczane z farszem z młodych ziemniaków i tofu

Wykonanie:

  1. Mąkę, sok z buraka i 1 łyżeczkę soli dokładnie mieszam trzepaczką.
  2. Patelnię cienko smaruję olejem przy pomocy pędzelka, nagrzewam i wylewam jedną chochlę ciasta.
  3. Smażę naleśniki z każdej strony.
  4. W międzyczasie ziemniaki gotuję na parze lub w wodzie.
  5. Gniotę ziemniaki razem z tofu, łyżką oleju, łyżeczką soli, pieprzem, poszatkowaną pietruszką i pokrojoną cebulą.
  6. Farsz nakładam do naleśników.
  7. Podaję z koperkowym sosem majonezowym (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_81981

Naleśniki buraczane z farszem z młodych ziemniaków i tofu