Noodle w sosie batatowo-fistaszkowym

  • 35 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • bataty 2 sztuki
  • marchew 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • masło orzechowe 3 łyżki
  • olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
  • sos sojowy ok. 3 łyżki
  • chilli do smaku
  • sól do smaku
  • makaron azjatycki (u mnie chow mein) 250 g
  • kolendra/pietruszka do posypania
  • ew. prażone orzeszki ziemne do posypania
  • ew. sok z cytryny/limonki do polania

Sos z masła orzechowego, batatów i marchewek z azjatyckim makaronem. Proste, słodko-pikantne danie. Najlepiej smakuje posypane zieleniną i prażonymi orzeszkami ziemnymi.

DSC_4168_2

Noodle w sosie batatowo-fistaszkowym

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju podsmażam cebulę.
  2. Gdy się zarumieni, dodaję obrane, pokrojone w kostkę bataty i marchewki.
  3. Podlewam sosem sojowym, dodaję chilli, dolewam ok. 1/3 szklanki wody i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut).
  4. Dodaję masło orzechowe i blenduję sos na gęsty krem.
  5. Doprawiam do smaku chilli, solą, sosem sojowym.
  6. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu i mieszam z sosem.
  7. Na talerzach polewam sokiem z cytryny lub limonki, posypuję orzeszkami ziemnymi oraz kolendrą lub natką pietruszki.

Smacznego!

DSC_4162_2

Noodle w sosie batatowo-fistaszkowym

DSC_4161_2

Noodle w sosie batatowo-fistaszkowym

DSC_4152_2

Noodle w sosie batatowo-fistaszkowym

8 komentarzy

    • Ja kupuję w marketach, zazwyczaj w Auchanie, w Biedronce i Lidlu też bywają. Ten jest akurat pszenny, ale możesz użyć ryżowego, sojowego albo gryczanego:)

  1. Wygląda pysznie! A masz jakiś pomysł czym mogłabym zastąpić sos sojowy albo ew. czy mogę go pominąć (chyba nie bardzo..)? Jakoś nie przepadam za tym smakiem :<

  2. Pyszne! Zajadałam się samym sosem, a potem makaronem z sosem. I w najbliższy weekend planuję powtórkę 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

Skomentuj