Noodle z masłem orzechowym

  • 25 min
  • 14 składników

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • brokuł 1 mała główka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • papryczka chilli 1/2 - 1 sztuka
  • makaron azjatycki (u mnie soba) ok. 150-200 g
  • sok z 1 cytryny/limonki
  • ew. seler naciowy 2 gałązki
  • olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
  • jasny sos sojowy do smaku
  • szczypiorek 1 pęczek
  • masło orzechowe 3 łyżki
  • imbir suszony 1/2 - 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • czosnek 2 ząbki

Prosty przepis na azjatycki makaron w pikantnym sosie z masła orzechowego z brokułami i czerwoną papryką, polany sokiem z limonki lub cytryny i posypany szczypiorkiem.

DSC_3329_2

Noodle z masłem orzechowym

Wykonanie:

  1. W woku lub na dużej patelni podsmażam cebulę, pokrojoną paprykę, papryczkę chilli i podzielonego na małe różyczki brokuła.
  2. Gdy cebula się zarumieni, dodaję sos sojowy i imbir.
  3. Podsmażam, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną (ale nie rozgotują się, powinny być al dente).
  4. Makaron przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu i dodaję do warzyw.
  5. Do masła orzechowego dodaję odrobinę gorącej wody, rozgniecione ząbki czosnku i mieszam dokładnie.
  6. Sos wlewam do dania i mieszam wszystko razem.
  7. Na talerzu posypuję szczypiorkiem i polewam sokiem z limonki/cytryny.

Smacznego!

DSC_3333_2

Noodle z masłem orzechowym

DSC_3325_2

Noodle z masłem orzechowym

DSC_3324_2

Noodle z masłem orzechowym

4 komentarze

  1. Bardzo apetycznie wygląda 🙂
    Nie jestem wielką fanką makaronu ale w połączeniu z masłem orzechowym i warzywami mogę się nim zajadać

Skomentuj