Cieciorkowy omlet z pieczarkami

  • 25 min
  • 11 składników

Składniki:

  • pieczarki 400 g
  • cebula 1 sztuka
  • olej do podsmażenia
  • mąka z cieciorki 1 szklanka (250 ml)
  • woda 1 szklanka (250 ml)
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • płatki drożdżowe 2 łyżki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • czarna sól (kala namak) ok. 1 łyżeczka
  • biały pieprz ok. 1/3 łyżeczki
  • świeże warzywa do podania

Wegański omlet z ciecierzycy. Prosty do zrobienia, bogaty w białko i bardzo pożywny.

Idealny na sobotnie śniadanie, a zainspirowany plackami pieczarkowymi Joli Słomy i Mirka Trymbulaka, na które przepis znajdziecie w marcowym numerze magazynu Vege. Poza tym oczywiście mnóstwo innych pyszności i ciekawych artykułów;)

DSC_9755_2

Cieciorkowy omlet z pieczarkami

DSC_9733_2

Cieciorkowy omlet z pieczarkami

Wykonanie:

  1. Na dużej patelni na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
  2. Dodaję umyte, pokrojone pieczarki i smażę, mieszając od czasu do czasu (aż pieczarki się usmażą, a woda odparuje).
  3. Do miski wsypuję szklankę mąki z cieciorki, dodaję płatki drożdżowe, kurkumę, sól kala namak, biały pieprz i proszek do pieczenia.
  4. Dolewam szklankę wody i mieszam intensywnie trzepaczką, aż składniki się połączą.
  5. Masę wlewam do usmażonych pieczarek, żeby je przykryła i przykrywam patelnię.
  6. Smażę na małym ogniu, aż masa się zetnie, a następnie odwracam omlet (ja zsuwam go na talerz, a następnie kładę na patelnię drugą stroną).
  7. Przykrywam patelnię i smażę kolejnych kilka minut.
  8. Podaję ze świeżymi warzywami. Spróbujcie z domowym ketchupem, np. tym lub tym.

Smacznego!

DSC_9751_2

Cieciorkowy omlet z pieczarkami

DSC_9747_2

Cieciorkowy omlet z pieczarkami

DSC_9746_2

Cieciorkowy omlet z pieczarkami

4 komentarze

  1. Hej, dziś mam już 2 próby za sobą. Niestety w ogóle mi ten omlet nie wyszedł…:( Przy szklance ciecierzycy i szklance wody wychodzi sucha masa…, więc dodałam minimalnie więcej wody. Obie próby zakończyły się fiaskiem, gdyż omlet się rozpada na patelni…Można go jedynie wymieszać, a ‚ la jajecznica.

    • Hmmm… ja w proporcjach 1:1 robię omlet, placki i pancakes z mąki z cieciorki i zawsze wychodzi… A na pewno użyłaś mąki z ciecierzycy?

  2. Tak, mąka z ciecierzycy – jeszcze raz sprawdziłam przed chwilą. To jakaś zagadka heheh. Może kupię mąkę od innego producenta i do trzech razy sztuka.

    • Pewnie to zależy faktycznie od mąki z cieciorki… najlepiej pokombinuj z proporcjami, powinno wyjść ciasto jak na naleśniki.

Skomentuj