Owsianka a’la jajecznica

  • 15 min
  • 9 składników

Składniki:

  • płatki owsiane 1 filiżanka (200 ml)
  • woda 2 filiżanki (po 200 ml)
  • cebula 2 sztuki
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • płatki drożdżowe 3 łyżki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • czarna sól kala namak do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • pieprz (u mnie biały) do smaku
  • ew. szczypiorek do podania

Wytrawna owsianka, która smakuje jak jajecznica;) Nie tylko dla wegan, ale też dla wszystkich szukających urozmaicenia.

Owsianka a’la jajecznica

Wykonanie:

  1. Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażam 2 pokrojone cebule.
  2. Dodaję filiżankę płatków owsianych, 2 filiżanki wody, płatki drożdżowe, kurkumę, czarną sól i pieprz.
  3. Gotuję przez chwilę, mieszając, a następnie przykrywam, zdejmuję z palnika i zostawiam na 10 minut, żeby płatki zmiękły i wchłonęły płyn.
  4. Podaję ze szczypiorkiem i świeżymi warzywami.
  5. Polecam z chlebem bez mąki (przepis tutaj).
  6. Taką owsiankę możecie przygotować również z innymi dodatkami: podsmażonymi pieczarkami, papryką, szpinakiem albo suszonymi pomidorami.

Smacznego!

Owsianka a’la jajecznica

Owsianka a’la jajecznica

Owsianka a’la jajecznica

Owsianka a’la jajecznica

 

5 komentarzy

  1. Słyszałam, że kala namak nie powinno się gotować czy poddawać jakiekolwiek obróbce termicznej bo traci wtedy ten specyficzny aromat. Więc może mniej ale na samym końcu? Pozdrawiam i dziękuję za inspirację

  2. Wypróbowałam i… rewelacja!Super zastępnik dla jajecznicy..jedyne co,to dla mnie o wiele za dużo soli-zapach zapachem,ale musiałam zagryzać pomidorem coby się nie zasolić 😉

Skomentuj