Składniki:
- płatki owsiane 1 filiżanka (200 ml)
- woda 2 filiżanki (po 200 ml)
- cebula 2 sztuki
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
- płatki drożdżowe 3 łyżki
- kurkuma 1 łyżeczka
- czarna sól kala namak do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- pieprz (u mnie biały) do smaku
- ew. szczypiorek do podania
Wytrawna owsianka, która smakuje jak jajecznica;) Nie tylko dla wegan, ale też dla wszystkich szukających urozmaicenia.
Wykonanie:
- Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażam 2 pokrojone cebule.
- Dodaję filiżankę płatków owsianych, 2 filiżanki wody, płatki drożdżowe, kurkumę, czarną sól i pieprz.
- Gotuję przez chwilę, mieszając, a następnie przykrywam, zdejmuję z palnika i zostawiam na 10 minut, żeby płatki zmiękły i wchłonęły płyn.
- Podaję ze szczypiorkiem i świeżymi warzywami.
- Polecam z chlebem bez mąki (przepis tutaj).
- Taką owsiankę możecie przygotować również z innymi dodatkami: podsmażonymi pieczarkami, papryką, szpinakiem albo suszonymi pomidorami.
Smacznego!
Bardzo dobra chociaż chyba trochę za dużo soli. Ale to może kwestia smaku.
ja mało solę, ale kala namak lubie sypnąć więcej;)
Słyszałam, że kala namak nie powinno się gotować czy poddawać jakiekolwiek obróbce termicznej bo traci wtedy ten specyficzny aromat. Więc może mniej ale na samym końcu? Pozdrawiam i dziękuję za inspirację
tak, można mniej na końcu, tak jak ze zwykłą solą:)
Wypróbowałam i… rewelacja!Super zastępnik dla jajecznicy..jedyne co,to dla mnie o wiele za dużo soli-zapach zapachem,ale musiałam zagryzać pomidorem coby się nie zasolić 😉