Owsianka z wiśniami, bananem i masłem orzechowym

  • 6 min
  • 6 składników

Składniki na 2 porcje:

  • płatki owsiane 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 szklanki (po 250 ml)
  • masło orzechowe ok. 3 czubate łyżki
  • ew. chia 2 łyżeczki
  • banany 2 sztuki
  • wiśnie do podania

Amerykańskie połączenie smaków, czyli owoce i masło orzechowe, sprawdza się nie tylko na kanapce, ale też w owsiance;)

Owsianka z wiśniami, bananem i masłem orzechowym

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane wsypuję do garnka i zalewam mlekiem roślinnym.
  2. Dodaję czubatą łyżkę masła orzechowego, pokrojonego jednego banana i dwie łyżeczki chia.
  3. Gotuję około 3 minuty, mieszając, a następnie odstawiam na kilka minut pod przykryciem, żeby płatki spęczniały i wchłonęły płyn. Jeśli lubicie słodką owsiankę, możecie ją dosłodzić do smaku.
  4. Na miseczkach posypuję wiśniami, pokrojonym bananem, chia i polewam masłem orzechowym.

Smacznego!

Owsianka z wiśniami, bananem i masłem orzechowym

Owsianka z wiśniami, bananem i masłem orzechowym