Panczkraut z młodej kapusty

  • 40 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • młode ziemniaki 1 kg
  • młoda kapusta 1 mała główka
  • koperek 1/2 pęczka
  • cebula 2 sztuki
  • olej do podsmażenia
  • sól do smaku (u mnie 1-2 łyżeczki)
  • pieprz czarny do smaku
  • ocet jabłkowy 2 łyżki

Był już śląski panczkraut z kiszonej kapusty (przepis tutaj), a tym razem wersja z młodą kapustą. Podobno w oryginalnym przepisie nie dodaje się koperku, ale tak mi pasował do młodych ziemniaków i młodej kapusty, że nie mogłam się powstrzymać;)

DSC_2237_2

Panczkraut z młodej kapusty

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
  2. Gdy się zarumieni, dodaję poszatkowaną kapustę, podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem około 30 minut (aż kapusta będzie miękka). Pod koniec gotowania dodaję drobno pokrojony koperek i ocet jabłkowy.
  3. Ziemniaki gotuję do miękkości w wodzie lub na parze.
  4. Gdy kapusta i ziemniaki są miękkie, mieszam je razem i ugniatam dokładnie. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Podaję z kotletami brokułowymi (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_2223_2

Panczkraut z młodej kapusty

DSC_2217_2

Panczkraut z młodej kapusty

DSC_2229_2

Panczkraut z młodej kapusty

4 komentarze

  1. Brakuje cukru, ja zawsze dodaję ale może dlatego, że używam normalnego octu. No i nigdy nie było wersji wegańskoej u nas w domu, bo jeszcze zawsze szła łyżka smalcu ze skwarkami 😉

Skomentuj