Składniki:
- młode ziemniaki 1 kg
- młoda kapusta 1 mała główka
- koperek 1/2 pęczka
- cebula 2 sztuki
- olej do podsmażenia
- sól do smaku (u mnie 1-2 łyżeczki)
- pieprz czarny do smaku
- ocet jabłkowy 2 łyżki
Był już śląski panczkraut z kiszonej kapusty (przepis tutaj), a tym razem wersja z młodą kapustą. Podobno w oryginalnym przepisie nie dodaje się koperku, ale tak mi pasował do młodych ziemniaków i młodej kapusty, że nie mogłam się powstrzymać;)
Wykonanie:
- W garnku na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
- Gdy się zarumieni, dodaję poszatkowaną kapustę, podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem około 30 minut (aż kapusta będzie miękka). Pod koniec gotowania dodaję drobno pokrojony koperek i ocet jabłkowy.
- Ziemniaki gotuję do miękkości w wodzie lub na parze.
- Gdy kapusta i ziemniaki są miękkie, mieszam je razem i ugniatam dokładnie. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Podaję z kotletami brokułowymi (przepis tutaj).
Smacznego!
Czy cytryna zamiast octu bedzie okej?
myślę, że tak:)
Brakuje cukru, ja zawsze dodaję ale może dlatego, że używam normalnego octu. No i nigdy nie było wersji wegańskoej u nas w domu, bo jeszcze zawsze szła łyżka smalcu ze skwarkami 😉
No tak, to jest wersja zweganizowana oczywiście;)