Pasta słonecznikowa z papryką i czosnkiem

  • 10 min
  • 9 składników

Składniki:

  • pestki słonecznika 1 szklanka (250 ml)
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka
  • tymianek 1 łyżka
  • chilli do smaku
  • ew. sól do smaku

Poniżej pyszna pasta zainspirowana pastą z papryki według przepisu Marioli Streim z kwietniowego numeru magazynu Vege.  Znajdziecie w nim masę naprawdę smakowitych przepisów oraz ciekawe artykuły.

Pasta słonecznikowa z papryką i czosnkiem

Wykonanie:

  1. Czosnkek rozgniatam i odkładam na 10 minut (tutaj przeczytaj dlaczego).
  2. Pestki słonecznika podsmażam na suchej patelni, aż się zarumienią, następnie przekładam je do blendera (ja używam tego).
  3. Na rozgrzaną patelnię nakładam kilka łyżek oliwy z oliwek, dodaję pokrojoną paprykę i czosnek. Podsmażam, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodaję koncentrat pomidorowy, ocet, tymianek i chilli. Podsmażam jeszcze chwilę, mieszając.
  5. Zawartość patelni dodaję do słonecznika i blenduję wszystko razem na pastę.
  6. Podaję do bagietki, kanapek, pity, do maczania surowych warzyw albo jako pesto do makaronu.

Smacznego!

Pasta słonecznikowa z papryką i czosnkiem

Pasta słonecznikowa z papryką i czosnkiem

Pasta słonecznikowa z papryką i czosnkiem

 

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved