Składniki:
- pestki słonecznika 1 szklanka (250 ml)
- czerwona papryka 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka
- tymianek 1 łyżka
- chilli do smaku
- ew. sól do smaku
Poniżej pyszna pasta zainspirowana pastą z papryki według przepisu Marioli Streim z kwietniowego numeru magazynu Vege. Znajdziecie w nim masę naprawdę smakowitych przepisów oraz ciekawe artykuły.

Pasta słonecznikowa z papryką i czosnkiem
Wykonanie:
- Czosnkek rozgniatam i odkładam na 10 minut (tutaj przeczytaj dlaczego).
- Pestki słonecznika podsmażam na suchej patelni, aż się zarumienią, następnie przekładam je do blendera (ja używam tego).
- Na rozgrzaną patelnię nakładam kilka łyżek oliwy z oliwek, dodaję pokrojoną paprykę i czosnek. Podsmażam, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaję koncentrat pomidorowy, ocet, tymianek i chilli. Podsmażam jeszcze chwilę, mieszając.
- Zawartość patelni dodaję do słonecznika i blenduję wszystko razem na pastę.
- Podaję do bagietki, kanapek, pity, do maczania surowych warzyw albo jako pesto do makaronu.
Smacznego!

Pasta słonecznikowa z papryką i czosnkiem

Pasta słonecznikowa z papryką i czosnkiem

Pasta słonecznikowa z papryką i czosnkiem
Brak komentarzy