Pasta z kolendry z orzechami nerkowca

  • 5 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • świeża kolendra 1 pęczek/doniczka
  • orzeszki nerkowca 1/3 szklanki
  • neutralny olej 1/3 szklanki
  • czosnek 3 ząbki
  • sok z 1 limonki
  • sól ok. 1 łyżeczka
  • suszone chilli 1/2 łyżeczki

Świeża kolendra jest nieodzownym składnikiem wielu dań kuchni azjatyckiej. Ale co zrobić, kiedy akurat nie ma jej ani w kuchni ani w najbliższym warzywniaku? Pastę kolendrową:) To miks składników, które nadadzą wyrazu orientalnym daniom. Warto mieć w lodówce.

DSC_3510_2

Pasta z kolendry z orzechami nerkowca

Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca prażę na suchej patelni, aż się lekko zarumienią (cały czas mieszam, żeby się nie przypaliły).
  2. Wszystkie składniki na pesto blenduję.
  3. Przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce około tygodnia (im więcej soli i chilli, tym będzie bardziej zakonserwowane i dłużej postoi;).
  4. Dodaję do dań kuchni azjatyckiej (pod koniec gotowania, około 2 łyżeczek lub do smaku).
  5. Pasuje np. do szybkiego Pad Thaia z ananasem (przepis tutaj) lub warzynego Stir-fry z tofu (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_3521_2

Pasta z kolendry z orzechami nerkowca

DSC_3531_2

Pasta z kolendry z orzechami nerkowca

1 Komentarz

Skomentuj