Paszteciki z pieczarkami

  • 30 min
  • 9 składników

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 3 szklanki (po 250 ml)
  • świeże drożdże 1/4 kostki (ok. 25 g)
  • olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki + do smażenia
  • ciepła woda lub mleko roślinne 1 szklanka (250 ml)
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • cebula 2 sztuki
  • pieczarki 500 g
  • sól, pieprz do smaku

Prosty przepis na wegańskie, wigilijne paszteciki do barszczu. U mnie tym razem z pieczarkami, ale smakują pysznie również z soczewicą albo kapustą.

wegańskie paszteciki

Paszteciki z pieczarkami

Wykonanie:

  1. Przygotowuję farsz. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zarumieni.
  2. Dodaję drobno pokrojone pieczarki, sól, pieprz i duszę, aż odparuje woda.
  3. Przygotowuję ciasto: drożdże kruszę w misce, dodaję łyżkę mąki, cukier, szklankę ciepłej wody lub mleka roślinnego, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Dodaję olej, sól i resztę mąki. Mieszam dokładnie i przez chwilę wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto wyrabiam przez chwilę, rozwałkowuję na cienkie placki i miseczką wycinam w nich koła.
  6. Do każdego nakładam farsz i sklejam.
  7. Układam na papierze do pieczenia i piekę około 20 minut w temp. 190-200 stopni (aż ciasto się zarumieni).
  8. Podaję w towarzystwie barszczu.

Smacznego!

paszteciki wigilijne

Paszteciki z pieczarkami

paszteciki na wigilię

Paszteciki z pieczarkami