Pasztet soczewicowo-gryczany z suszoną śliwką

  • 60 min
  • 12 składników

Składniki na dwie małe keksówki:

  • kasza gryczana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • soczewica zielona 1 szklanka (250 ml)
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • majeranek 2 łyżki
  • oregano 2 łyżki
  • wędzona papryka 1 łyżka
  • sos sojowy ok. 4 łyżki
  • olej (u mnie rzepakowy) ok. 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • suszone śliwki 1 filiżanka (200 ml)
  • sól, pieprz do smaku

Świąteczny wegański pasztet z suszoną śliwką, który warto przygotowywać nie tylko od święta. Aromatyczny i pełen składników odżywczych. Pyszny w towarzystwie chrzanu i pieczywa.

Pasztet soczewicowo-gryczany z suszoną śliwką

Wykonanie:

  1. Kaszę gryczaną i soczewicę gotuję, aż będą bardzo miękkie.
  2. Na oleju podsmażam pokrojoną cebulę. Dodaję ją do kaszy i soczewicy (razem z olejem).
  3. Dodaję przyprawy, rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.
  4. Dodaję mąkę ziemniaczaną i blenduję razem (Ja używam tego blendera. Możecie również użyć blendera ręcznego lub malaksera z ostrzem S).
  5. Dodaję suszone śliwki i mieszam.
  6. Masę przekładam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
  7. Piekę około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
  8. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki. Schłodzony pasztet najlepiej się kroi (na ciepło możecie posmarować nim kanapki;).

Smacznego!

Pasztet soczewicowo-gryczany z suszoną śliwką

Pasztet soczewicowo-gryczany z suszoną śliwką

Pasztet soczewicowo-gryczany z suszoną śliwką

Pasztet soczewicowo-gryczany z suszoną śliwką