Pasztet z soczewicy

  • 70 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • soczewica zielona 400 gr
  • kasza manna lub kukurydziana 5 łyżek
  • cebula 2 sztuki
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • majeranek 2 łyżki
  • oregano 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz do smaku

Pasztet soczewicowy w wersji podstawowej. Na kanapkę lub bez. Najlepiej z chrzanem!

DSC_59601

Pasztet z soczewicy

Wykonanie:

  1. Soczewicę zalewam wodą na noc.
  2. Zmieniam wodę i gotuję do miękkości (u mnie około 30 minut).
  3. W międzyczasie na oleju podsmażam 2 pokrojone cebule.
  4. Po ugotowaniu soczewicy odlewam nadmiar wody (jeżeli całej nie wchłonęła).
  5. Do soczewicy dodaję podsmażoną cebulę i odstawiam do przestygnięcia.
  6. Dodaję przyprawy, kaszkę i blenduję wszystko na pastę.
  7. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Zapiekam około 60 minut w 180 stopniach.
  9. Wyjmuję w papierze do pieczenia z foremek i zostawiam na kilkanaście minut w otwartym piekarniku.

Smacznego!

DSC_59561

Pasztet z soczewicy

DSC_59641

Pasztet z soczewicy

DSC_59721

Pasztet z soczewicy

13 komentarzy

  1. Gdy ktoś raz skosztował… sami wiecie,
    można długo i czule o pasztecie
    z ziaren soczewicy zielonej,
    cebulką, oregano okraszonej.
    Pasztet to posiłek doskonały.
    Oj, zatęsknisz, gdy ze stołu zniknie cały

  2. Bardzo smaczny ale suchy. Brakuje w nim tłuszczu. Myślę, że mógłby pasować tu słonecznik. Ale pieczony słonecznik?

    • Pewnie, może zmielony słonecznik, zmielone nerkowce, albo np. gotowana marchewka, pietruszka – wtedy będzie bardziej wilgotny:)

  3. A ja mam pytanie. Robię pasztet z cieciorki z puszki i zamieniłam jajko na aquafabe. Czy trzeba dłużej piec by wyszło zwatre?;( Bo trochę się rozpada,a z jajkiem tak nie było.(tylko cieciorka,af,marchew,cebula i sól)

    PS.Książka jest piękna!

  4. Dzięki za przepis! Od siebie dodałam jeszcze marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie i trochę sosu sojowego – jest pycha. Konsystencja do dopracowania, ale ze smaku jestem zadowolona. Moje pytanie, czy ten pasztet można mrozić, nadaje się potem?

Skomentuj