Pełnoziarnista pizza z burakiem i wędzonym tofu

  • 30 min
  • 12 składników

Składniki:

  • mąka pełnoziarnista pszenna lub orkiszowa 4 szklanki
  • woda 1,5 szklanki
  • drożdże 1/3 kostki
  • sól 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • tofu wędzone 1 kostka
  • ugotowane w całości buraki 2 sztuki
  • czerwona cebula 2 sztuki
  • czosnek kilka ząbków
  • oregano kilka łyżeczek
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • chilli szczypta

Burak na pizzy? A co tam! Szczególnie na pełnoziarnistej. Z wędzonym tofu, czerwoną cebulą i czosnkiem w zestawie.

DSC_57311

Pełnoziarnista pizza z burakiem i wędzonym tofu

Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuszczam w wodzie z solą. Dodaję oliwę.
  2. Dodaję mąkę i ugniatam ciasto ręką. Dodaję tyle mąki, żeby ciasto się nie kleiło.
  3. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie do koncentratu pomidorowego dodaję trochę wody, oregano i chilli.
  5. Tofu, cebule, buraki i czosnek kroję w plasterki.
  6. Wyrośnięte ciasto ugniatam jeszcze, dzielę na kawałki i rozwałkowuję na cienkie placki.
  7. Placek nakładam na kamień do pizzy lub blachę wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Smaruję sosem, nakładam buraki, tofu, cebulę i czosnek.
  9. Zapiekam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.

Smacznego!

DSC_57371

Pełnoziarnista pizza z burakiem i wędzonym tofu

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved