Pełnoziarnista tarta ze szparagami

  • 40 min
  • 5 składników
100%

Składniki:

  • pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (po 250 ml)
  • olej pół filiżanki (100 ml)
  • zimna woda pół filiżanki (100 ml)
  • sól 1/2 - 1 łyżeczka
  • szparagi zielone 1 mały pęczek

Prosta i szybka tarta pełnoziarnista z zielonymi szparagami. Świetnie pasuje do kolorowej sałaty. Dobra do zabrania na wynos.

DSC_9464_2

Pełnoziarnista tarta ze szparagami

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję mąkę i sól. Mieszam.
  2. Do filiżanki wlewam olej i zima wodę. Dolewam do mąki i mieszam dokładnie.
  3. Ugniatam ciasto, lepię kulę i wkładam ją na 15 minut do zamrażalnika w woreczku foliowym.
  4. Ciasto wykładam do formy (u mnie 22 x 22 cm), dociskam dłońmi.
  5. Ciasto nakłuwam widelcem i układam na nim umyte szparagi. Dociskam dłonią.
  6. Piekę około 30 minut w 190 stopniach.

Smacznego!

DSC_9467_2

Pełnoziarnista tarta ze szparagami

DSC_9449_2

Pełnoziarnista tarta ze szparagami

DSC_9430_2

Pełnoziarnista tarta ze szparagami

 

5 komentarzy

  1. czy z mąki bezglutenowej też wyjdzie takie pyszne danie ?? Jeśli tak to jaką bg mąkę konkretnie polecasz ?

    • Powinno wyjść:) Ja zazwyczaj robię mieszankę kukurydzianej, ryżowej, gryczanej i ziemniaczanej.

Skomentuj