Składniki:
- pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (po 250 ml)
- olej pół filiżanki (100 ml)
- zimna woda pół filiżanki (100 ml)
- sól 1/2 - 1 łyżeczka
- szparagi zielone 1 mały pęczek
Prosta i szybka tarta pełnoziarnista z zielonymi szparagami. Świetnie pasuje do kolorowej sałaty. Dobra do zabrania na wynos.
Wykonanie:
- Do miski wsypuję mąkę i sól. Mieszam.
- Do filiżanki wlewam olej i zima wodę. Dolewam do mąki i mieszam dokładnie.
- Ugniatam ciasto, lepię kulę i wkładam ją na 15 minut do zamrażalnika w woreczku foliowym.
- Ciasto wykładam do formy (u mnie 22 x 22 cm), dociskam dłońmi.
- Ciasto nakłuwam widelcem i układam na nim umyte szparagi. Dociskam dłonią.
- Piekę około 30 minut w 190 stopniach.
Smacznego!
Wygląda wspaniale!
czy z mąki bezglutenowej też wyjdzie takie pyszne danie ?? Jeśli tak to jaką bg mąkę konkretnie polecasz ?
Powinno wyjść:) Ja zazwyczaj robię mieszankę kukurydzianej, ryżowej, gryczanej i ziemniaczanej.
Czy wyjdzie z mąki żytniej? Dziękuję!
Powinna:) Choć żytnia jest mniej plastyczna i pewnie gorzej będzie się kleić…