Pełnoziarniste muffinki jabłkowe bez tłuszczu

  • 45 min
  • 6 składników

Składniki:

  • pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
  • cynamon 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mus z jabłek 1 szklanka (250 ml)
  • syrop daktylowy, klonowy lub melasa 4 łyżki
  • rodzynki 1 filiżanka (200 ml)

Słodkie muffinki pełnoziarniste bez tłuszczu i bez dodatku cukru. Na bazie musu jabłkowego z dodatkiem rodzynek i cynamonu.

DSC_9493_2

Pełnoziarniste muffinki jabłkowe bez tłuszczu

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
  2. Jabłka obieram, kroję i blenduję na mus.
  3. Do mąki dodaję mus jabłkowy, syrop lub melasę i rodzynki. Mieszam.
  4. Ciasto wykładam do foremek na muffinki.
  5. Piekę około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

DSC_9480_2

Pełnoziarniste muffinki jabłkowe bez tłuszczu

DSC_9476_2

Pełnoziarniste muffinki jabłkowe bez tłuszczu

DSC_9513_2

Pełnoziarniste muffinki jabłkowe bez tłuszczu

13 komentarzy

    • Kurcze, u mnie na zimno odchodzą… nie tak łatwo jak muffinki z olejem, ale dają radę. może zależy od papilotek? Generalnie jeśli jest olej, i im go więcej, tym łatwiej odchodzą. Można też robić w silikonowym papilotkach.

Skomentuj