Pełnoziarniste naleśniki bananowe

  • 20 min
  • 5 składników

Składniki:

  • pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (po 250 ml)
  • mleko roślinne 2 szklanki (po 250 ml)
  • dojrzały banan 1 sztuka
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • ulubione dodatki do podania

Jeśli już planujecie leniwe sobotnie śniadanie, to polecam takie zdrowe naleśniki z ulubionymi dodatkami. A do poczytania listopadowy numer magazynu Vege, w którym między innymi przepis na apetyczne dyniowe pancakes z masłem orzechowym i bananem.

DSC_7406_2

Pełnoziarniste naleśniki bananowe

Wykonanie:

  1. Banana kroję i umieszczam w blenderze.
  2. Dodaję mleko roślinne, mąkę i blenduję na ciasto (ja używam tego blendera).
  3. Patelnie smaruję olejem (przy użyciu pędzelka lub przekrojonej na pół cebuli nadzianej na widelec).
  4. Na rozgrzanym oleju smażę naleśniki z obu stron, aż się zarumienią.
  5. Podaję z owocami, masłem orzechowym, dżemem, jogurtem roślinnym, syropem klonowym lub daktylowym.

Smacznego!

DSC_7388_2

Pełnoziarniste naleśniki bananowe

DSC_7383_2

Pełnoziarniste naleśniki bananowe