Pełnoziarniste spaghetti z sosem śródziemnomorskim

  • 30 min
  • 10 składników

Składniki:

  • cukinia 1 mała
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • pokrojona natka pietruszki 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • kurkuma szczypta
  • bazylia 1 łyżeczka
  • papryka słodka szczypta

Spagetti z sosem pomidorowym to jedno z tych dań przy których większość małych niejadków nie grymasi. Dlatego warto przygotować to danie w wersji bardziej wartościowej: użyć makaronu pełnoziarnistego, a do zmiksowanego sosu dodać wszystkie te zdrowe rzeczy, na które maluchy kręcą nosem, czyli cebulę, czosnek i pietruszkę.

Możecie przygotować większą ilość sosu, poporcjować i zamrozić na później (np. w foremkach do lodu). Możecie też, jak ja czasem robię, odłożyć porcję dla malucha a resztę doprawić dla dorosłych.

Młodszym niemowlakom makaron z sosem można pognieść widelcem albo zmiksować.

DSC_89451

Pełnoziarniste spaghetti z sosem śródziemnomorskim

DSC_89511

Pełnoziarniste spaghetti z sosem śródziemnomorskim

Wykonanie:

  1. Do małego garnka wrzucam pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku.
  2. Dodaję przyprawy,pietruszkę, oliwę i trochę wody (na dnie garnka).
  3. Duszę około 15 minut.
  4. Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję jeszcze przez chwilę.
  5. Blenduję blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym.
  6. Podaję z pełnoziarnistym makaronem spagetti.

Smacznego!

DSC_89531

Pełnoziarniste spagetti z sosem śródziemnomorskim

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved