Składniki:
- ciastka korzenne (u mnie typu Speculoos) do wyłożenia formy i przykrycia masy
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 4,5 filiżanki (po 200 ml)
- kasza manna 1 filiżanka (200 ml)
- mak mielony 2 filiżanki (po 200 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- ew. orzechy włoskie do posypania
To jest nie tylko świetna opcja dla zapracowanych. To jest po prostu całkiem dobre ciacho;)
Wykonanie:
- Spód formy do ciasta (u mnie 23 x 33 cm) wykładam ciastkami korzennymi.
- Do garnuszka wlewam 4,5 filiżanki mleka, słodzę, dodaję mak i podgrzewam.
- W międzyczasie na suchej patelni podprażam orzechy, aż się zarumienią. Mieszam od czasu do czasu.
- Do gotującego mleka powoli wsypuję kaszkę, intensywnie mieszając, aż zgęstnieje.
- Następnie masę wylewam na ciasteczka. Wygładzam i przykrywam kolejną warstwą ciastek.
- Do garnuszka wkładam połamaną na kostki czekoladę. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Roztopioną czekoladę wylewam na ciastka i posypuję orzechami. Zamiast orzechów możecie użyć pokruszonych ciastek korzennych lub nie posypywać niczym czekolady.
- Po przestygnięciu ciasto wstawiam do lodówki, żeby masą stężała.
Smacznego!
Można czymś zastąpić mak?
Można po prostu pominąć i dać wanilię do masy, albo pokrojone suszone owoce:)
Czymś podobnym moje dzieci zajadały się w czasach kryzysu u Babci😀. Na dno jakiekolwiek dostępne ciastka, manna na mleku z kakao na to i polewa i 😋. A że z kaszy to nazwały,, kaszana”
Też robię czekoladową wersję na herbatnikach:) ja znam to pod nazwą chocoloco:)
Wow, widziałam wczoraj to ciacho na FB i pomyślałam, że pewnie kupa z nim roboty a tu taka niespodzianka 🙂
Jest błyskawiczne:)
Witam Czym mogę zastąpić kaszę mannę? ( nie mogę jeść produktów z glutenem ) .Ciasto wygląda obłędnie 🙂
To może kaszka kukurydziana i jakieś ciasteczka bezglutenowe?
a maku nie sparzamy. nie będzie gorzki?
ja nie parzę, jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby był gorzki…
Zrobione wczoraj wieczorem i już prawie całe zjedzone 🙂 Kolportuję przepis w rodzinie, bo naprawdę super efekt przy małym nakładzie pracy !
Ekstra!:)
Przepis jest na jakiej wielkości blachę?
23 x 33 cm. Już uzupełniam w przepisie.
Robiłam makowca wg tego przepisu drugi raz.
Pierwsze zniknęło jak sen złoty.. tylko zamiast czekolady dałam masę kajmakową z mleka roślinnego z orzechami.
Pycha!
mmm, z masą też musi być pyszne…
nie polecam, zle proporcje kaszy i mleka wychodzi glut . podobne proporcja sa do masy do miodownika tylko ze tam daje sie jeszcze maslo i jest super
glut? tzn. za rzadkie, czy za gęste? U mnie w tych proporcjach jest idealne, do krojenia, ale niezbyt zbite. Tylko trzeba intensywnie mieszać, żeby nie było grudek.
Czy zamiast mleka roślinnego można dać krowie?
jeśli używasz, to jasne, że tak