Pieczone pierogi z soczewicą

  • 50 min
  • 14 składników

Składniki:

  • drożdże 1/3 kostki
  • ciepła woda 1 szklanka
  • cukier szczypta
  • mąka pszenna lub orkiszowa ok. 3 szklanki (połowę możecie zastąpić mąką razową)
  • sól 1 łyżeczka (+ do soczewicy do smaku)
  • kurkuma 1 łyżeczka (do ciasta dla koloru)
  • olej 3 łyżki (+ do podsmażenia cebuli)
  • cebula 2 sztuki
  • soczewica zielona 2 filiżanki
  • curry w proszku 1 łyżka
  • garam masala 1 łyżka
  • chilli do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • kolendra mielona 1 łyżeczka

Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z aromatycznym farszem z soczewicy. Idealne jako przekąska do szkoły lub pracy. Spróbujcie z serem z ziemniaka (przepis tutaj) albo z sosem BBQ (przepis tutaj).

DSC_1731_2

Pieczone pierogi z soczewicą

Wykonanie:

  1. Przygotowuję farsz: soczewicę zalewam wodą (3:1) i gotuję, aż się rozgotuje i wchłonie wodę (około 30 minut).
  2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
  3. Do ugotowanej soczewicy dodaję podsmażoną cebulę i przyprawy (sos sojowy, curry, garam masala, kolendra, chilli i sól).
  4. Mieszam dokładnie.
  5. Przygotowuję ciasto: drożdże kruszę w misce, dodaję łyżkę mąki, cukier, szklankę ciepłej wody, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
  6. Dodaję olej, kurkumę, sól i resztę mąki. Mieszam dokładnie i przez chwilę wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  7. Wyrośnięte ciasto wyrabiam przez chwilę, rozwałkowuję na cienkie placki i miseczką wycinam w nich koła.
  8. Do każdego nakładam farsz i sklejam.
  9. Układam na papierze do pieczenia i piekę około 20 minut w temp. 190-200 stopni (aż ciasto się zarumieni).

Smacznego!

DSC_1726_2

Pieczone pierogi z soczewicą

DSC_1717_2

Pieczone pierogi z soczewicą

DSC_1683_2

Pieczone pierogi z soczewicą

13 komentarzy

  1. Ten przepis brzmi super! Chyba spróbuję się z nim jutro zmierzyć, zastanawia mnie tylko ta soczewica. Mam pod ręką tylko czerwoną – wiem, że szybciej się “rozlatuje” aniżeli zielona, ale czy to jakaś przeszkoda? W teorii będę mieć szybciej zrobiony farsz, prawda? Będę wdzięczna za rozwianie wątpliwości.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych, równie wyśmienitych przepisów!

Skomentuj