Pieczony kalafior z sosem koperkowym

  • 35 min
  • 6 składników

Składniki:

  • kalafior 1 główka
  • olej (u mnie rzepakowy) 3 łyżki
  • mąka (pszenna, orkiszowa lub ryżowa) 1 łyżka
  • koperek 1 pęczek
  • sól, pieprz do smaku
  • woda lub bulion 1 szklanka

Pieczony kalafior z delikatnym sosem koperkowym. Przekąska albo dodatek do obiadu. Upieczone różyczki kalafiora możecie tez wykorzystać jako chrupiący składnik sałatki.

DSC_6449_2

Pieczony kalafior z sosem koperkowym

Wykonanie:

  1. Kalafiora dzielę na małe różyczki i wkładam do miski.
  2. Polewam 2 łyżkami oleju, dodaję sól, pieprz i mieszam dokładnie.
  3. Układam na papierze do pieczenia i zapiekam około 20 minut w 180 stopniach.
  4. W garnku na łyżce oleju podsmażam łyżkę mąki, aż się lekko zarumieni. Cały czas mieszam.
  5. Powoli wlewam szklankę wody lub bulionu (np. tego), mieszając.
  6. Gotuję przez chwilę, mieszając.
  7. Dodaję pokrojony koperek, sól i pieprz.
  8. Sos podaję z kalafiorem.

Smacznego!

DSC_6444_2

Pieczony kalafior z sosem koperkowym

DSC_6443_2

Pieczony kalafior z sosem koperkowym