Pieczony seler po grecku

  • 60 min
  • 14 składników

Składniki:

  • seler 2 sztuki
  • olej rzepakowy kilka łyżek
  • cebula 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 2 sztuki
  • marchewka 1 kilogram
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • liść laurowy 4 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • sól, pieprz do smaku
  • woda około 1 szklanki
  • sok z 1 cytryny
  • ew. sos sojowy do smaku
  • ew. wędzona papryka do smaku
  • ew. ziarna kolendry u mnie 1 łyżeczka

Tradycyjne świąteczne danie w wege wersji. Pieczone filety z … selera. Po grecku!

DSC_07421

Pieczony seler po grecku

Wykonanie:

  1. Seler kroję w plastry grubości około 1 centymetra. Smaruję olejem, solę i układam na papierze do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku około 20 minut w temp. 200 stopni.

  2. W międzyczasie w garnku podsmażam cebulę. Dodaję utartą marchew, pietruszkę i przyprawy. Podsmażam przez chwilę, dolewam wody i duszę pod przykryciem około 30 minut.

  3. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy i sok z cytryny.

  4. Na dnie naczynia układam część farszu, na to kładę plastry pieczonego selera. Przykrywam częścią farszu, znowu układam seler i przykrywam farszem.

  5. Po ostudzeniu schładzam w lodówce.

  6. Seler możecie przygotować też na diecie dr. Dąbrowskiej. Upieczcie seler bez oleju, a cebulę usmażcie bez tłuszczu (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_07451

Pieczony seler po grecku

3 komentarze

Skomentuj