Składniki na 3 blachy:
- cieciorka 2 puszki (po 400 g)
- cukier/ksylitol/erytrol ok. 10 łyżek
- masło orzechowe 7 czubatych łyżek
- przyprawa piernikowa ok. 2 łyżki
- kakao 1 łyżka
- soda 1 łyżeczka
- mleko roślinne pół szklanki (125 ml)
- mąka pszenna/orkiszowa/owsiana/ryżowa ok. 1 szklanka (250 ml)
Zdrowe pierniczki na bazie ciecierzycy. Pyszne na ciepło i po ostygnięciu w towarzystwie szklanki ciepłego mleka roślinnego.
Wykonanie:
- W malakserze z ostrzem S lub mocnym blenderze kielichowym (ja używam tego) umieszczam odsączoną cieciorkę.
- Dodaję mleko roślinne i blenduję dokładnie.
- Dodaję masło orzechowe, sodę, cukier lub inny słodzik, kakao, przyprawę piernikową i blenduję razem.
- Masę przekładam do miski i stopniowo dodaję mąkę, mieszając. Ciasto przekładam na stolnicę lub blat i stopniowo dodaję tyle mąki, żeby ciasto przestało się kleić i dało się rozwałkować.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinam pierniczki i układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekę około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
- Po wystygnięciu pierniczki możecie ozdobić roztopioną czekoladą lub lukrem i posypką.
Smacznego!
Jak długo mogą „leżeć” takie pierniczki?
u nas znikają od razu, ale myślę, że kilka dni. Można też zamrozić.
Zrobiłam dzisiaj. Wyszły pyszne. Całą rodziną się zajadała.
Super!