Pierniczki z cieciorki

  • 40 min
  • 8 składników

Składniki na 3 blachy:

  • cieciorka 2 puszki (po 400 g)
  • cukier/ksylitol/erytrol ok. 10 łyżek
  • masło orzechowe 7 czubatych łyżek
  • przyprawa piernikowa ok. 2 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • soda 1 łyżeczka
  • mleko roślinne pół szklanki (125 ml)
  • mąka pszenna/orkiszowa/owsiana/ryżowa ok. 1 szklanka (250 ml)

Zdrowe pierniczki na bazie ciecierzycy. Pyszne na ciepło i po ostygnięciu w towarzystwie szklanki ciepłego mleka roślinnego.

Pierniczki z cieciorki

Wykonanie:

  1. W malakserze z ostrzem S lub mocnym blenderze kielichowym (ja używam tego) umieszczam odsączoną cieciorkę.
  2. Dodaję mleko roślinne i blenduję dokładnie.
  3. Dodaję masło orzechowe, sodę, cukier lub inny słodzik, kakao, przyprawę piernikową i blenduję razem.
  4. Masę przekładam do miski i stopniowo dodaję mąkę, mieszając. Ciasto przekładam na stolnicę lub blat i stopniowo dodaję tyle mąki, żeby ciasto przestało się kleić i dało się rozwałkować.
  5. Z rozwałkowanego ciasta wycinam pierniczki i układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piekę około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
  7. Po wystygnięciu pierniczki możecie ozdobić roztopioną czekoladą lub lukrem i posypką.

Smacznego!

Pierniczki z cieciorki

Pierniczki z cieciorki

Pierniczki z cieciorki