Piernik z orzechami laskowymi

  • 40 min
  • 10 składników

Składniki:

  • mąka pełnoziarnista pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
  • mąka żytnia jasna pół szklanki (125 ml)
  • soda 1 łyżeczka
  • przyprawa piernikowa 3 łyżki
  • kakao 3 łyżki
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 szklanka (250 ml)
  • melasa z karobu, trzcinowa lub buraczana pół szklanki (125 ml)
  • olej 6 łyżek
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • orzechy laskowe 1 szklanka (250 ml)

Wegański pełnoziarnisty piernik z dodatkiem chrupiących orzechów laskowych. Idealny na święta i nie tylko.

Piernik z orzechami laskowymi

Wykonanie:

  1. W jednej misce mieszam suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao.
  2. W drugiej misce mieszam mleko sojowe, ocet jabłkowy, olej i melasę.
  3. Mokre składniki mieszam dokładnie z suchymi.
  4. Dodaję orzechy i mieszam.
  5. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm).
  6. Piekę około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
  7. Po upieczeniu zostawiam ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku.
  8. Piernik możecie polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

Piernik z orzechami laskowymi

Piernik z orzechami laskowymi

Piernik z orzechami laskowymi