Składniki:
- mąka pełnoziarnista pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
- mąka żytnia jasna pół szklanki (125 ml)
- soda 1 łyżeczka
- przyprawa piernikowa 3 łyżki
- kakao 3 łyżki
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 szklanka (250 ml)
- melasa z karobu, trzcinowa lub buraczana pół szklanki (125 ml)
- olej 6 łyżek
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- orzechy laskowe 1 szklanka (250 ml)
Wegański pełnoziarnisty piernik z dodatkiem chrupiących orzechów laskowych. Idealny na święta i nie tylko.
![Piernik z orzechami laskowymi](http://veganbanda.pl/wp-content/uploads/2018/12/DSC_9878-1024x683.jpg)
Piernik z orzechami laskowymi
Wykonanie:
- W jednej misce mieszam suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao.
- W drugiej misce mieszam mleko sojowe, ocet jabłkowy, olej i melasę.
- Mokre składniki mieszam dokładnie z suchymi.
- Dodaję orzechy i mieszam.
- Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm).
- Piekę około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu zostawiam ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku.
- Piernik możecie polać roztopioną czekoladą.
Smacznego!
![Piernik z orzechami laskowymi](http://veganbanda.pl/wp-content/uploads/2018/12/DSC_9889-1024x683.jpg)
Piernik z orzechami laskowymi
![Piernik z orzechami laskowymi](http://veganbanda.pl/wp-content/uploads/2018/12/DSC_9851-1024x683.jpg)
Piernik z orzechami laskowymi
![Piernik z orzechami laskowymi](http://veganbanda.pl/wp-content/uploads/2018/12/DSC_9817-1024x683.jpg)
Piernik z orzechami laskowymi
Brak komentarzy