Pizza z bakłażanem

  • 30 min
  • 13 składników
86%

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 3 - 3,5 szklanki (po 250 ml)
  • woda 1 szklanka (250 ml)
  • drożdże 1/3 kostki
  • sól 1 łyżeczka
  • bakłażan 1 sztuka
  • cebula 2 sztuki
  • oliwki 1/2 szklanki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • oregano 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • chilli szczypta
  • wegański ser do zapiekania niewielka kostka

Pizza na cienkim cieście z bakłażanem, cebulą i oliwkami… Przepis na cztery pizze:)

DSC_20471

Pizza z bakłażanem

Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuszczam w szklance ciepłej wody.
  2. Dodaję sól, oliwę oraz powoli wsypuję mąkę, mieszając. Dodaję tyle mąki, aż ciasto da się ugniatać.
  3. Zagniatam przez chwilę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  4. W międzyczasie bakłażana kroję na cienkie plasterki i gotuję na parze ok 10 minut.
  5. Przygotowuję sos: koncentrat pomidorowy mieszam z wodą w proporcjach 1:1, dodaję wyciśnięty czosnek, oregano i chilli.
  6. Ciasto po wyrośnięciu dzielę na cztery części.
  7. Po kolei rozwałkowuję każdy kawałek podsypując mąka, smaruję sosem, kładę plastry bakłażana, oliwki, plastry cebuli i utarty ser.
  8. Piekę w rozgrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

DSC_20491

Pizza z bakłażanem

DSC_20531

Pizza z bakłażanem

2 komentarze

Skomentuj