Placki jaglane z kuminem

  • 40 min
  • 7 składników
93%

Składniki:

  • kasza jaglana sucha 1 szklanka
  • daktyle suszone 1 szklanka
  • rodzynki 2 garście
  • pestki dyni 2 garście
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • melasa z karobu 1 łyżka
  • kumin mielony 1 czubata łyżeczka

Ciastka – placki z kaszy jaglanej. Słodzone daktylami i melasą z karobu. Bezglutenowe. Dzięki dodatkowi kuminu smakują i pachną jak marokańskie słodkości;) W wersji podstawowej – tylko kasza i daktyle – świetnie nadają się jako przekąska do ręki dla niemowlaka.

DSC_0318_2

Placki jaglane z kuminem

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Do kaszy dodaję daktyle, zalewam 2,5 szklanki wody i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka (15-20 minut).
  3. Ugotowaną kaszę i daktyle blenduję blenderem ręcznym.
  4. Dodaję resztę składników i dokładnie mieszam.
  5. Łyżką nakładam na blachę wyłożona papierem dopieczenia.
  6. Piekę około 30 minut w 180 stopniach.
  7. Z podanych składników wychodzi około 35 placków.

Smacznego!

DSC_0314_2

Placki jaglane z kuminem

DSC_0305_2

Placki jaglane z kuminem

DSC_0323_2

Placki jaglane z kuminem

 

Brak komentarzy

Skomentuj