Składniki:
- kasza jaglana sucha 1 szklanka
- daktyle suszone 1 szklanka
- rodzynki 2 garście
- pestki dyni 2 garście
- olej kokosowy 1 łyżka
- melasa z karobu 1 łyżka
- kumin mielony 1 czubata łyżeczka
Ciastka – placki z kaszy jaglanej. Słodzone daktylami i melasą z karobu. Bezglutenowe. Dzięki dodatkowi kuminu smakują i pachną jak marokańskie słodkości;) W wersji podstawowej – tylko kasza i daktyle – świetnie nadają się jako przekąska do ręki dla niemowlaka.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą.
- Do kaszy dodaję daktyle, zalewam 2,5 szklanki wody i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka (15-20 minut).
- Ugotowaną kaszę i daktyle blenduję blenderem ręcznym.
- Dodaję resztę składników i dokładnie mieszam.
- Łyżką nakładam na blachę wyłożona papierem dopieczenia.
- Piekę około 30 minut w 180 stopniach.
- Z podanych składników wychodzi około 35 placków.
Smacznego!
Brak komentarzy