Placki kukurydziane PINA COLADA

  • 20 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • mleko kokosowe 1 szklanka (250 ml)
  • ananas świeży lub z puszki 4 plastry
  • wiórki kokosowe 2 łyżki
  • cukier/ksylitol/erytrol 2 łyżki
  • kaszka kukurydziana około 15 łyżek
  • olej (u mnie kokosowy) do smażenia

Dla wielbicieli kokosowo-ananasowych smaków bezglutenowe placki kukurydziane o smaku PINA COLADA 🙂

DSC_6497_2

Placki kukurydziane Pina colada

Wykonanie:

  1. Do miski wlewam mleko kokosowe. Dodaję drobno pokrojonego ananasa, wiórki kokosowe, ksylitol lub cukier.
  2. Dodaję tyle kaszy kukurydzianej, żeby powstała dość gęsta masa (u mnie wyszło 15 łyżek).
  3. Mieszam i odstawiam na 15 minut, żeby kasza napęczniała.
  4. Smażę na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem po kilka minut z każdej strony (aż się zarumienią).
  5. Podaję z naturalnym jogurtem roślinnym a dla łasuchów z syropem klonowym lub z agawy.

Smacznego!

DSC_6496_2

Placki kukurydziane Pina colada

DSC_6479_2

Placki kukurydziane Pina colada

10 komentarzy

  1. Pingback: Placki kukurydziane Pina colada. – InfoZdrowie

  2. Pingback: » Placki kukurydziane Pina colada"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii

    • Może być takie wymieszane z puszki, z kartonu albo domowe. Na tym z puszki będą najbardziej kokosowe:)

  3. Pingback: Placki kukurydziane Pina colada – Infozdrowie

  4. Pyszne, zrobiłam bez cukru i smażyłam na suchej patelni. Mleczko kokosowe jest na tyle tłuste, że placuszki smażyły się super:)

Skomentuj