Placuszki bananowo-ryżowe

  • 15 min
  • 4 składniki

Składniki:

  • mąka ryżowa 1 filiżanka (200 ml)
  • woda 1 filiżanka (200 ml)
  • dojrzały banan 1 sztuka
  • olej (u mnie rzepakowy lub kokosowy) do podsmażenia

Bezglutenowe placki ryżowe z bananem. Szybciutko się robią. Możecie zjeść na śniadanie albo zabrać na wynos. Idealne do trzymania w małych rączkach:)

dsc_5022_2

Placuszki bananowo-ryżowe

Wykonanie:

  1. Banana kroję na kawałki, dodaję wodę i blenduję.
  2. Dodaję mąkę ryżową i mieszam lub blenduję wszystko razem.
  3. Smażę na cienko posmarowanej olejem patelni z obu stron, aż się zarumienią.
  4. Podaję z dżemem lub musem owocowym (np. tym lub tym).

Smacznego!

dsc_5035_2

Placuszki bananowo-ryżowe

dsc_5034_2

Placuszki bananowo-ryżowe

dsc_5026_2

Placuszki bananowo-ryżowe

10 komentarzy

  1. czy make ryzowa mozna zamienic kukurydziana albo zwykla pszenna? I czy wtedy to jest taka sama ilosc? Oooo, albo owsiana- bo akurat mam platki i mog zmielic 🙂

    • pewnie, że można, ja robię z różnych mąk. ale co do proporcji, to nie podpowiem, bo zazwyczaj sypię na oko, żeby konsystencja była ok…

    • Nie, też były białe:) Może na foto tak wygląda. Są białe i zarumienione od smażenia.

  2. No mi też wyszły nieciekawie w smaku. Jakoś piwnicą ciągnęło;) A mąka nie śniedziała. Czy to od banana?

  3. Moje placuszki podczas smażenia w ogóle nie chciały odchodzić od patelni. W czym może tkwić problem?
    Proszę o wskazówkę. Pozdrawiam 😊

    • pewnie kwestia patelni… można dać więcej oleju do smażenia i więcej mąki do ciasta…

Skomentuj