Podwójnie czekoladowe trufle z ciecierzycy

  • 30 min
  • 5 składników

Składniki:

  • ciecierzyca 1 słoik (540 g)
  • daktyle 1 szklanka (250 ml)
  • kakao 5 łyżek + ew. do obtoczenia
  • masło orzechowe 2 łyżki
  • gorzka czekolada 1/2 tabliczki (50 g)

Domowe trufle czekoladowe na bazie cieciorki i daktyli. Wystarczy kilka składników i pomocnicy do lepienia kulek;)

Podwójnie czekoladowe trufle z ciecierzycy

Wykonanie:

  1. Daktyle gotuję na parze, żeby zmiękły.
  2. Do blendera (u mnie taki) lub malaksera wrzucam odsączoną cieciorkę (możecie też użyć ugotowanej), daktyle i blenduję na gładką masę.
  3. Dodaję masło orzechowe, kakao i ponownie blenduję.
  4. Masę przekładam do miski.
  5. Czekoladę kroję na małe kawałeczki, dodaję do masy i mieszam.
  6. Lepię kulki (jeśli masa za bardzo klei się do rąk, wstawcie ją do lodówki, żeby stwardniała).
  7. Gotowe trufle możecie dodatkowo obtoczyć w kakao (lub maku, sezamie, wiórkach kokosowych itp.)
  8. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Podwójnie czekoladowe trufle z ciecierzycy

Podwójnie czekoladowe trufle z ciecierzycy

Podwójnie czekoladowe trufle z ciecierzycy

1 Komentarz

  1. Witam 🙂
    W miejscu którym mieszkam słoiki z cieciorka maja po 350 G , wiec moje pytanie brzmi : jaka powinna być waga odsączonej cieciorki do tych pysznie wyglądających kulek ?😁

Skomentuj