Polenta dla niemowlaka

  • 15 min
  • 2 składniki
92%

Składniki:

  • kasza kukurydziana (u mnie bio) 1 szklanka (250 ml)
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

Fajna przekąska dla malucha, łatwa do trzymania w rączce. Nadwyżkę możecie podsmażyć na oliwie na złoty kolor i dodać do sałatki albo podać jako dodatek do obiadu.

DSC_2931_2

Polenta dla niemowlaka

Wykonanie:

  1. Formę smaruję olejem (u mnie 24 x 24 cm).

  2. W garnku zagotowuję trzy szklanki wody (po 250 ml).

  3. Dodaję oliwę. Do gotującej wody stopniowo wsypuję kaszę kukurydzianą, intensywnie mieszając trzepaczką.

  4. Gotuję, mieszając intensywnie, aż kasza zgęstnieje i będzie bulgotać.

  5. Gęstą kaszę przekładam do formy (na wysokość 1,5 – 2 cm) i wyrównuję łyżką. Odstawiam do ostygnięcia, żeby polenta zgęstniała.

  6. Kroję w kosteczkę, paski lub kwadraty.

  7. W wersji dla dorosłych do wody dodajcie sól i płatki drożdżowe dla serowego posmaku.

Smacznego!

DSC_2961_2

Polenta dla niemowlaka

DSC_2956_2

Polenta dla niemowlaka

DSC_2953_2

Polenta dla niemowlaka

Brak komentarzy

Skomentuj