Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- soczewica czerwona 1 filiżanka
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- kminek mielony 1/2 łyżeczki
Zupka pomidorowa na wywarze z warzyw z czerwoną soczewicą. Dla niemowlaków i starszych dzieciaków. Możecie podać z ryżem lub makaronem.
Wykonanie:
- Włoszczyznę myję, obieram i zalewam wodą.
- Dodaję przyprawy i gotuję około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie soczewicę gotuję, aż będzie bardzo miękka.
- Wyjmuję warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Dodaję ugotowaną soczewicę, koncentrat pomidorowy i oliwę. Gotuję jeszcze przez chwilę.
Smacznego!
Gdzieś wyczytałam, że ponad 90% dzieci lubi najbardziej zupę pomidorową. Ja mimo, że dawno już przestałam być dzieckiem najbardziej lubię jeść i gotować pomidorową.
Olaf z pomidorówki najbardziej lubi makaron:)