Pomidorowa paella

  • 30 min
  • 13 składników
100%

Składniki:

  • ryż ugotowany (u mnie brązowy) 3 szklanki
  • passata pomidorowa 1 szklanka
  • pomidorki koktajlowe 1 szklanka
  • cebula 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cieciorka 1 puszka
  • szczypiorek/pietruszka do posypania
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • bazylia suszona 1 łyżka
  • oregano suszone 1 łyżka
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • sól do smaku
  • czosnek 2 ząbki

Hiszpańska paella tradycyjnie jest daniem jednogarnkowym (a właściwie jednopatelniowym;). Ja jednak zazwyczaj przygotowuję ją z ugotowanego wcześniej ryżu, gdy zostanie od innego dania. Wykwintny sposób na wykorzystanie resztek 😉

DSC_6062_2

Pomidorowa paella

Wykonanie:

  1. Na patelni na oliwie podsmażam cebulę.
  2. Dodaję pokrojoną paprykę i podsmażam przez chwilę.
  3. Dodaję ugotowany ryż, odsączoną i opłukaną cieciorkę, passatę, wyciśnięte ząbki czosnku i przyprawy.
  4. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  5. Posypuję natką pietruszki, szczypiorkiem i pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

DSC_6088_2

Pomidorowa paella

DSC_6058_2

Pomidorowa paella

DSC_6051_2

Pomidorowa paella

5 komentarzy

Skomentuj