Pomidorowa pasta kanapkowa z orzechami włoskimi

  • 15 min
  • 6 składników

Składniki:

  • orzechy włoskie 2 filiżanki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek 200 gr
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
  • ew. papryka wędzona 1 łyżeczka

Prosta pomidorowo-orzechowa pasta do kanapek, do pity albo do warzyw pokrojonych w słupki. Aromatyczna i intensywna w smaku. Możecie zrobić w wersji łagodniejszej albo bardziej pikantnej. Ja lubię sypnąć sporo ostrej papryki:)

DSC_8171_2

Pomidorowa pasta kanapkowa z orzechami włoskimi

Wykonanie:

  1. Orzechy mielę w młynku do kawy lub blenderze o dużej mocy.
  2. Dodaję koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną natkę, płatki drożdżowe i przyprawy.
  3. Mieszam dokładnie.
  4. Pasta będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli zmielone orzechy podsmażycie na niewielkiej ilości oleju, następnie dodacie resztę składników i podsmażycie je jeszcze przez chwilę, mieszając;)

Smacznego!

DSC_8177_2

Pomidorowa pasta kanapkowa z orzechami włoskimi

DSC_8169_2

Pomidorowa pasta kanapkowa z orzechami włoskimi